zabava i forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
zabava i forum

Ovde se sigurno necete pokajati sto ste dosli!
 
HomeHome    Latest imagesLatest images      

 

 Maltezeri

Go down 
Milica95
Admin
Admin
Milica95


: 54
Location : Nis
Registration date : 19.07.2007

Maltezeri Empty
: Maltezeri   Maltezeri EmptyFri Aug 10, 2007 11:02 pm

MALTESKI PAS [FCI No. 65]
Originalni naziv rase: MALTESE
Zemlja porekla: ITALIJA
Sekcija: 1
Podsekcija: 11


Istorijat: Njegovo ime ne znaci da on potice sa Malte. Pridev Maltais" izvire iz semitske reci "malat", koja oznaava utociste ili luku. Ovaj semitski koren nalazi se u velikom broju pomorskih oznaka mesta, kao sto su jadranski otok Mljet, sicilijanski grad Melita ili ostrvo Malta. Preci ovog malog psa ziveli su u lukama i obalskim mestima centralnog dela Sredozemlja, gde su se upotrebljavali za borbu protiv miseva i pacova, koji su se bogato razmnozavali u luckim skladistima i smestajnim prostorima na brodovima. U svom popisu poznatih pasa u Evropi, Aristotel (384-322 g.p.n.e.) navodi malog psa kome je dao latinsko ime canis melitenses". Ovaj pas bio je poznat u antickom dobu. Latinski pesnik Strabon opevao je ovog psa kao psa za pratnju dama koji uliva poverenje. Brojni renesansni slikari prikazali su maltezera kao malog psa u salonima pored lepih zena.

Opsti izgled: Mali pas pravougaonog tela. Prekriven veoma dugom belom dlakom, on je elegantan i glavu nosi ponosno i otmeno.

Proporcije: Duzina tela vea je od visine grebena za oko 38%. Duina glave je priblino 6/11 visine grebena.

Narav: Zivahan, nezan, veoma lako uci, vrlo inteligentan., nikada agresivan.

Glava: Duina je 6/11 visine grebena. Siroka, njena sirina blago prevazilazi polovinu duzine.

Lobanja: Nesto je duza od njuske. Sirina izmedju pojedinih kostiju odgovara njenoj duzini i sirina je veca od polovine duzine glave. U poprenom preseku lobanja je ovalnog oblika. Gornji deo je ravan. Potiljna kost blago izrazena, ceono ispupcenje i nadocnjaci dobro razvijeni. Ceona brazda nije jasno vidljiva, odnosno slabo je izrazena. Strane lobanje su gotovo konveksne.

Stop: Jako izrazen i cini ugao od 90 stepeni.

Nosna pecurka: Smestena u produzetku nosnika. Posmatrano iz profila stoji vertikalno. Velika, otvorene nozdrve, zaobljena i bezuslovno crno pigmentisana.

Njuska: Duzina je 4/11 duzine glave, odnosno nesto je kraca od polovine duzine glave. Ispod ociju dobro ispunjena, visina njuske je nesto veca od 20% njene duzine. Strane su medjusobno paralelne, ipak posmatrano od napred njuska nije cetvrtasta, njen prednji deo lucno prelazi u postrane delove. Nosnik je ravan sa dobro izrazenom brazdom u svom sred- njem delu.

Usne: Odnapred gledano gornja usna na mestu spoja sa donjom ini oblik veoma otvorenog luka. Usne nisu duboke i ugao usana nije izrazen. Gornja usna potpuno naleze na donju, tako da je njuska na dole ogranicena kostima donje vilice. Ivica usana mora biti bezuslovno crna.

Vilice: Normalno razvijene, ne snazne, medjusobno odgovaraju jedna drugoj. Kosti donje vilice cije se grane ravno produzavaju, u prednjem delu nisu ni isturene niti podvucene.

Zubi: Zubni lukovi perfektno odgovaraju jedan drugom i zatvaraju se kao makaze. Zubi su beli, zubalo je dobro razvijeno i potpuno.

Oci: Otvorene, zivahnog i pazljivog izraza. One su vece nego sto je uobicajeno, otvor kapaka je gotovo okrugao. Kapci imaju prisan kontakt sa ocnom jabucicom koja ne srne da lezi duboko, vec gotovo sazeta sa telom, sasvim blago ispupcena. Od napred oci leze gotovo na istoj ravni. Posmatrano sa strane beonjaca ne srne biti vidljiva i ona je tamno zute boje. Ivica ocnih kapaka je crna.

Usi: Priblizno trouglaste. Sirina odgovara priblizno 1/3 njihove duzine. Usadjene su visoko iznad jagodicnih kostiju, tesko podizuce, visece nosene i na stranu lobanje prilezuce.

Vrat: I pored toga sto je bogato prekriven dlakom, jasno je odvojen od potiljka. Gornja linija lucno se pruza. Duzina odgovara priblizno polovini visine grebena. Uspravno je nosen i nema slobodne koze.

Telo: Mera od sredine izmedju plecki do sedne kvrge veca je od visine grebena za oko 38%.

Gornja linija: Ravno se produzava do korena repa.

Greben: Blago izdignut iznad ledjne linije.

Ledja: Duzina je oko 65% visine grebena. Grudni kos je prostran i dopire ispod laktova. Rebra nisu jako zaobljena. Obim grudi je oko 2/3 visine grebena.

Grudi: Veoma duga grudna kost.

Sapi: Nalaze se u produzetku linije ledja-slabine. Siroke i duge. Ugao prema horizontali je 10 stepeni.

Rep: Usadjen u produzetku sapi. Debeo u korenu, tanak na vrhu. Duzina mu je oko 60% visine grebena. Obrazuje jedan veliki luk ciji se zavrsetak nalazi izmedju kukova i prekriva sapi. Tolerise se postrano nosen zavijen rep.

Prednje noge: Dobro prilezu na telo i dobro postavljene u vertikali.

Plecke: Duina je 1/3 visine grebena i sa horizontalom zaklapaju ugao 60-65 stepeni. U odnosu na srednju ravan tela priblizavaju se vertikali.

Nadlaktica: Duza od plecke. Ona je 40-45% visine grebena. Sa horizontalom zaklapa ugao od 70 stepeni.U gornje 2/3 priljubljena je dobro uz telo, a u svom produzetku gotovo je paralelna sa sredisnjom ravni tela.

Laktovi: Paralelni sa srednjom ravni tela.

Podlaktica: Suva, sa manje vidljivim misicima, ali u odnosu na velicinu rase snaznih kostiju. Kraca je od nadlaktice i iznosi 33% visine grebena. Razdaljina od zemlje do vrha lakta odgovara priblino 55% visine grebena.

Saplje: Nalazi se na vertikali podlaktice, veoma pokretno, bez zadebljanja. Prekriveno tankom kozom.

Dosaplje: Ima iste osobine kao saplje i svom duzinom je vertikalno.

Sape: Okrugle, dobro zatvoreni i zaobljeni prsti. Srednji jastucici prstiju su crni. Nokti su u svakom slucaju crni ili najmanje tamne boje.

Zadnje noge: Snaznih kostiju, medjusobno paralelne, posmatrane od pozadi vertikalne od sedne kvrge do zemlje.

Butina: Sa snaznim misicima, zadnja linija je konveksna. Paralelna je sredisnoj ravni tela, vertikalno se produzava od gore na dole, a od pozadi ka napred je blago nagnuta. Duzina je oko 40% visine grebena, a sirina za malo prevazilazi duzinu.

Potkolenica: Sa jedva vidljivim olukom. Sa horizontalom zaklapa ugao od 55 stepeni. Nesto je duza od butine.

Skocni zglob: Prednji ugao skocnog zgloba je oko 140 stepeni.

Dosaplje: Razdaljina izmeu zemlje i vrha skocnog zgloba malo duza od 1/3 visine grebena. Duzina dosaplja odgovara visini skocnog zgloba. Potpuno je vertikalno.

Sape: Okrugle kao i prednje sa kojima imaju iste osobine.

Kretanje: Slobodno, kas sa kratkim i veoma lakim koracima.

Koza: Dobro prileze po elom telu, pigmentisana je flekama tamne i boje crvenog vina, narocito na ledjima. Ivica ocnih kapaka, treci ocni kapak i ivica usana su crni.

Dlaka: Sjajna, bljestava, teko" padajuca, svilenkaste gradje. Velika na celom telu i svom duzinom je ravna, bez tragova uvijutaka ili zavoja, na telu njena duzina mora prevazilaziti visinu grebena. Cesto pada na zemlju kao jedan dobro postavljen ogrtac koji je priljubljen uz telo, da nema uvijutaka i bez rupa ili pramenova. Uvojci i pramenovi su dozvoljeni na prednjim nogama od laktova do apa i na zadnjim nogama od kolena do sapa. Ne postoji podlaka. Dlaka je na glavi veoma duga, na nosniku tako duga da se mesa sa dlakom na bradi, a na lobanji je tako duga, da se mesa sa dlakom na usima, na repu dlaka je oborena" samo na jednu stranu tela, odnosno na jednu slabinu i na jednu butinu i tako je duga da dopire do skocnog zgloba.

Boja: Potpuno bela, dozvoljen je ton svetle slonovace. Trag svetlog oranz tona, koja daje utisak zapaljene dlake je dozvoljen, ali nepozeljan i predstavlja jedno nesavrsenstvo.

Velicina: Visina grebena muzjaka 21-25 cm, zenke 20-23 cm. Masa tela 3-4 kg.

Greske: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati greskom cije ocenjivanje stoji u tacnoj srazmeri sa stepenom izrazenosti.

Teske greske: Jasno olucast nosnik, izrazen predgriz ili podgriz, kada je time izmenjen izgled vilica. Velicina muzjaka iznad 26 cm i ispod 19 cm, kod zenki iznad 25 cm i ispod 18 cm.

Diskvalifikacione greske: Izrazena divergencija ili konvergencija gornjih linija lobanje i njuske.Potpuna depigmentacija nosne pecurke ili nosna pecurka druge boje osim crne. Predgriz, raznobojne oci, potpuna depigmentacija kapaka. Bezrepost urodjena ili stecena. Uvijena dlaka. Svaka druga boja osim bele sa izuzetkom svetlog tona slonovace. Druga boja fleka, bez obzira na rasprostranjenost.

N.B. Muzjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spustena u skrotum.
   Go down
http://funandforum.forumotion.net
Milica95
Admin
Admin
Milica95


: 54
Location : Nis
Registration date : 19.07.2007

Maltezeri Empty
: Re: Maltezeri   Maltezeri EmptyFri Aug 10, 2007 11:16 pm

Kupanje maltezera

Maltezere treba kupati na mesec dana, i cesce.Pre kupanja dlaku treba dobro rascesljati, da se ne bi stvorili cvorovi. Treba koristiti kvalitetan sampon i regenerator za belu dlaku, kako bi dlaka ostala sjajna i lepa. Sampon i regenerator treba dobro isprati, kako ne bi iritirali kocu. Treba paziti da voda ne udje u usi i oci. Nakon kupanja, dlaku treba osusiti i dobro ocesljati.
   Go down
http://funandforum.forumotion.net
 
Maltezeri
   
1 of 1

Permissions in this forum:
zabava i forum :: Rase pasa :: FCI IX-