zabava i forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
zabava i forum

Ovde se sigurno necete pokajati sto ste dosli!
 
HomeHome  ТражиТражи  Latest imagesLatest images  Региструј сеРегиструј се  Приступи  

 

 Bernski planinski pas

Go down 
АуторПорука
kiss
Clan
Clan
kiss


Број порука : 17
Registration date : 04.09.2007

Bernski planinski pas Empty
ПорукаНаслов: Bernski planinski pas   Bernski planinski pas EmptySun Oct 07, 2007 3:45 pm

BERNSKI PASTIRSKI PAS [FCI No. 45]
Originalni naziv rase: BERNER SENNENHUND
Zemlja porekla: ŠVAJCARSKA
Sekcija: 3

Upotreba: Nekada je bio čuvar, terač stoke, pas za vuču u seljačkim domaćinstvima, danas je to"porodičan", svestrano upotrebljiv radni pas.

Istorijat: Bernski planinski pas je "seljački" pas duge istorije. Gajen je u oblastima ispod Alpa i delovima srednje Svajcarske, kao i u okolini Berna, kao pas čuvar, terač stoke i pas za vuču. Po zaseoku i kafani"Diirrbachler", kod Rigisberga, gde je ovaj dugodlaki trobojni pas posebno gajen, dobio je svoje prvobitno ime"Diirrbachler". Posle 1902, 1904. i 1907. kada su ovi psi prikazani na izložbama, u novembru 1907. sakupilo se nekoliko odgajivača iz Burgdorfa i otpočeli su sa uzgojem. Oni su osnovali"Schweizerische Diirrbach Klub" i sastavili prvi standard. Na izložbi u Burgdorfu 1910. gde su mnogi seljaci iz okoline doveli pse, sakupilo se 107 pasa ove rase. Od tada je rasa u odnosu na ostale švajcarske planinske pse nazvana samo bernski planinski pas (Berner Sennenhund). Psi su se raširili po celoj Švajcarskoj, a ubrzo i u susednoj Nemačkoj. Danas je bernski planinski pas, zahvaljujući svojoj atraktivnoj trobojnosti i karakteru, poznat širom sveta kao pas za porodicu.

Opšti izgled: Dugodlaki, trobojni, iznad srednje visine, snažan i pokretan radni pas sa čvrstim nogama, harmoničan i izbalansiran.

Proporcije: Odnos visine grebena i dužine tela treba da je 9:10, više snažan nego dug.

Narav: Siguran, oprezan, budan, bez straha u svim dnevnim situacijama neustrašiv i privržen u okruženju sa pouzdanim osobama, siguran u sebe i prijateljski prema stranci- ma. Srednjeg temperamenta, dobra vodljivost.

Glava: Snažna. Od napred i iz profila gledano gornji deo glave blago zaobljen. Izražen, ali ne previše jak stop. Slabo ozražena čeona brazda. Snažna srednje duga njuška.

Nosna pečurka: Crna

Usne: Nisu teške, priležuće.

Zubalo: Potpuno, snažno, makazasto.

Oči: Tamno-braon, bademaste sa dobro priležućim kapcima.

Uši: Trouglaste, blago zaobljene, visoko usađene, srednje velike, u mirovanju ravno priležuće.

Vrat: Snažan, mišićav, srednje dužine.

Telo: Snažno, kompaktno.

Grudni koš: Dopire do laktova, širok sa jasnim predgrudima. Široko ovalnog je poprečnog preseka.

Leđa: Čvrsta i ravna.

Slabine: Široke i snažne.

Sapi: Blago zaobljene.

Stomak: Nije prikupljen

Rep: Kitnjast, dopire najmanje do skočnog zgloba. Opušten u mirovanju u kretanju lebdi iznad leđa, ili je nošen blago preko njih.

Prednje noge: Od napred gledano ravne i paralelne. Postavljene široko.

Plećka: Duga, snažna, koso postavljena, sa nadlakticom ne gradi tup ugao, prilegla i dobro mišićava.

Šaplje: Čvrsto, vertikalno postavljeno.

Šape: Kratke, okrugle i zatvorene. Prsti dobro zakrivljeni.

Zadnje noge: Nisu uske, posmatrano od pozadi ravne. Došaplje i šape ni unutra ni napolje postavljene. Zaperci moraju biti odstranjeni.

Butina: Prilično duga. Posmatrano sa strane sa potkolenicom gradi jasan ugao, široka, snažna i mišićava.

Skočni zglob: Snažan i dobro uglovan.

Kretanje: Osvaja prostor ravnomernim pokretima u svim tipovima kretanja. Izdašan i slobodan iskorak sa dobrim potiskom zadnjih nogu. U koraku su noge, posmatrano od napred i nazad paralelne.

Dlaka: Duga, ravna ili blago talasasta.

Boja: Osnovna boja je sasvim crna, sa satenskim braon-crvenim oznakama na obrazima, iznad očiju, na sve četiri noge i na grudima, i sa belim oznakama: a) čiste, simetrične bele oznake na glavi, lisa ne treba da se prostire preko nadočnih oznaka, a na njušci najviše do ugla usana, bele umereno široke oznake na guši i grudima, c) poželjne su bele šape i beli vrh repa. d) Toleriše se mala bela fleka na potiljku i mala bela fleka oko čmara.

Visina: Mužjaci 64-70 cm, idealno 66-68 cm, ženke 58-66 cm, idealno 60-63 cm.

Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka je greška, čija ocena je srazmerna težini odstupanja. Lak kostur. Predgriz i podgriz. Nedostatak drugih zuba osim 2xPl, treći molari (M3) se ne uzimaju u obzir. Entropijum, ektropijum. Ulegnuta leđa, nadgrađenost, padajuća leđna linija. Prstenast rep, slomljen rep. Izražena talasastost dlake.

Greške u oznakama i boji: Nedostajuće bele oznake na glavi, preširoka lisa i/ili bele oznake na njušci koje jasno prelaze ugao usana, velika bela potiljna fleka, bela kragna, belina na prednjim nogama koja se proteže jasno iznad sredine nadlaktice, asimetrične oznake na glavi i grudima, crne fleke i oznake na belinama na grudima, nedovoljno čisto bele (jako pigmentacione fleke), braon ili crveni ton osnovne crne boje, agresivnost, izmenjen karakter.

Diskvalifikacione greške:"Rasečen rep", plave, čakaraste oči, kratka dlaka nedostajuća trobojnost, druga boja osim crnog plašta.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
Назад на врх Go down
 
Bernski planinski pas
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
zabava i forum :: Rase pasa :: FCI II-
Скочи на: